ICO market – miere si lapte sau cioara vopsita?

0
26

La inceputul lui 2016, investițiile în ICO erau evaluate la 95 de milioane de dolari distribuite în 43 de proiecte. Anul trecut, 210 de proiecte ICO au generat 3,88 miliarde de dolari, ceea ce a dus la o creștere uriașă a interesului pentru acest nou instrument pentru finanțarea startup-urilor high-tech.
Majoritatea publicațiilor de profil tehnic, începând cu toamna trecută, isi aratau scepticismul față de această piață în curs de dezvoltare, arătând numărul crescând de ICO fără succes (în cazul în care începerea nu reușește să atingă pragul de finanțare, pragul de finanțare care trebuie atins pentru a declara ICO un minim de succes). Conform unor estimări diferite, în 2017 numărul ICO ca acesta a crescut de la 10% la 90%. Numeroși comentatori au indicat prăbușirea iminentă a pieței și dezamăgirea în ICO atât din partea investitorilor, cât și a proiectelor.
Dar dacă ne uităm la ceea ce sa întâmplat de fapt, este clar că pesimistii s-au inselat. Decembrie 2017 sa încheiat cu un nou record de 1,1 miliarde de dolari investiti, și primul trimestru din 2018, cu 5 miliarde dolari depasind cu mult intreaga suma stransa anului trecut.

Potrivit propriilor estimări, volumul total al proiectelor ICO în 2018 ar putea ajunge la o sumă de 12-15 miliarde de dolari și chiar mai mult. Și dacă pe lângă Telegram, alți jucători mari, cum ar fi Viber, se îndreaptă către această piață pentru finanțare, cifrele vor fi și mai mari. Chiar și semnalele negative continue provenite de la autoritățile de reglementare a pieței și o scădere semnificativă a cursului de schimb al criptocurităților (majoritatea proiectelor ICO ridică majoritatea fondurilor lor în Ethereum, care a scăzut față de USD de 3-4 ori de la atingerea unui vârf în ianuarie 2018) nu a afectat popularitatea ICO.
Există un număr tot mai mare de proiecte care confirmă acest model. Unul dintre cele mai populare site-uri printre investitori este icobench.com, unde proiectele primesc o evaluare de la numeroși experți independenți. În prezent, acest site conține 1 500 de ICO aflate în desfășurare. Noua tendință este ca proiectele să demonstreze integrarea blockchain într-o altă tehnologie în plină expansiune, de exemplu baze de date imense, jocuri, AR / VR și așa mai departe. Blockchain se răspândește și caută noi domenii în care să se extindă.

Deci, cine sunt jucătorii care investesc din ce în ce mai mult în ICO? Din experiența mea, cea mai mare parte a investițiilor se încadrează în intervalul de 100 până la 1.000 $, media fiind de aproximativ 300 $. Acești investitori preiau informatiile de la experți bine cunoscuți la site-urile de clasament și prin canalul de telegrame al fiecărui proiect. Investitorii mai mari, de obicei gata să cheltuiască între 20.000 și 150.000 de dolari, vor solicita materiale suplimentare și vorbesc adesea direct cu managerii proiectului înainte de a lua decizia de a investi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here